Povestea ”Oameni mici și mari”

Încă de mici ni se spune că, pentru a reuși în viață trebuie să învățăm, să ne specializăm în ceea ce vrem să facem. Și facem o facultate, cursuri și specializări poate, pentru a putea performa în jobul pe care ni-l dorim. Ei, a fi părinte este mai mult decât un job, este o misiune, o responsabilitate unică, pentru care însă nimeni nu ne-a pregătit concret. Avem doar modelele sociale… ale părinților noștri și ale celor din jurul nostru. Astfel, tot ceea ce facem la început cu copiii noștri, facem din instinct. Reacționăm la acțiunile lor. Fără să avem un plan pe termen lung. Și ne obișnuim așa și continuăm așa, fără să ne întrebăm care vor fi efectele pe viitor, când copilul va crește. Se spune că ne naștem cu instinctul de părinte. Eu aș spune că îl și preluăm, involuntar, din modelele sociale din jurul nostru. Însă … mai sunt congruente aceste modele cu lumea în care trăim azi?

Știm și simțim și noi că lumea se schimbă. Și o dată cu ea ar trebui să ne schimbăm și noi. Însă cât de greu este să facem acest lucru? Să îți schimbi niște obiceiuri împământenite deja în structura ta. Pentru mine este în continuare o mare provocare: să mă resetez eu. În acest scop am participat la diverse cursuri de parenting, de alimentație, de sănătate… Și am descoperit că am avut nevoie de acele cursuri, ca să inteleg valoarea reală a acestei resetări. Cât de important este să mă educ eu mai întâi, să reușesc să mă înțeleg mai întâi pe mine, ca să pot apoi să îmi înțeleg și să-mi educ copiii.

În ziua de azi însă suntem bombardați de informații despre parenting, care mai de care mai valoroase și mai pline de metode de creștere a copiilor, dar, cel mai des, greu de pus în practica de zi cu zi. Cum ar fi însă să nu privim parenting-ul ca pe niște intervenții punctuale atunci când nu mai știm cum să comunicăm cu copilul sau când simțim că am pierdut total controlul în relație cu el, ci ca pe o sursă pentru a ne construi un plan pe termen lung pentru copiii noștri? Ca pe un plan de construire a unei relații sănătoase și echilibrate cu noi înșine, pentru a fi capabili să contruim relații armonioase și pline de sens cu partenerul de cuplu și să fim astfel un exemplu viu pentru copiii noștri?

Pentru că, vrem nu vrem, suntem un exemplu pentru copiii noștri și ei vor interioriza întotdeauna ceea ce văd că facem și prea puțin ceea ce le spunem. Iar a fi părinte nu este doar despre copilul tău, ci este în primul rând despre tine, despre copilul din tine, despre fricile, suferințele, nevoile și așteptările tale! Despre modul în care devii conștient de ele și reușești să le depășești.

În plus, realitatea este că în momentul apariției unui copil, viața noastră suferă schimbări majore, schimbări pe care nu le putem înțelege, până nu le trăim cu adevărat. Pe cât de multă bucurie aduce în viața noastră un copil, pe atât ne poate zdruncina ceea ce anterior am considerat o relație consolidată. Se schimbă ritmul vieții, prioritățile, comunicarea și dinamica cuplului, timpul de care dispunem și treptat centrul universului nostru devine copilul. De multe ori ne lăsăm absorbiți de noile roluri și nu ne mai concentrăm pe noi și pe relația cu partenerul. Credem că lucrurile merg de la sine. Dar la un moment dat ne putem trezi străini în propria viață. Și astfel, în timp, pot apărea frustrări, nemulțumiri, neîmpliniri și se poate ajunge la refugierea în muncă, alienare sau chiar depresie.

De aceea, am dezvoltat povestea Oameni mici și mari în jurul acestor 3 roluri pe care le avem în familie: individ, părinte și partener de cuplu. În cadrul proiectului vrem să organizăm mai multe întâlniri cu părinți sau viitori părinți, în care să invităm diverși specialiști, care să vină cu informații relevante și validate în practică, să ne ajute să înțelegem mai bine nevoile pe care le avem, atât noi cât și copiii noștri, etapele pe care le traversăm, problemele pe care trebuie să le depășim și cum să facem asta și astfel, să încercăm să găsim un echilibru între aceste 3 roluri.

În plus, pentru ca povestea să fie completă, vrem să ne dedicăm întregii familii, inclusiv celor mici și ne-am hotărât să integrăm în acest proiect și atelierele creative pentru copii pe care le organizăm de câțiva ani. Astfel, dacă vrei să fii la curent cu toate activitățile noastre hai să ținem aporpe: urmărește-ne pe facebook sau înscrie-te la newsletter-ul nostru. Promitem să îți furnizăm doar informații valoroase.

Oameni mici și mari
netopia netopia netopia
Vrei să fii la curent cu evenimentele noastre? Înscrie-te la newsletter!

Oameni mici și mari - 2020 | Developed by Bluzz Version